Pakowanie prozniowe tlumaczenie

Produkty spożywcze coraz częściej kładzione są w określonych warunkach, aby przedłużyć czas ich chronienia a dodatkowo zmniejszyć ryzyko zepsucia przy kontakcie z powietrzem czyli z nowymi produktami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności spotyka się nie wyłącznie w zakładach, lecz jednocześnie w zakładach gastronomicznych bądź w swoich mieszkaniach. Pakowanie próżniowe pozwoli na przechowywanie żywności w swoich warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Do tego projektu wykorzystuje się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w których nakładane są produkty żywnościowe. Następnie czerpiąc ze osobnych urządzeń z pojemnika czy worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik lub worek jest najbardziej, szczelnie zamykany (foliowy worek jest jeszcze zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co zapewnia próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania różnych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso zapewne żyć magazynowane przez 26 miesięcy, znacząco rozciąga się także okres przechowywania ciała w lodówce czy produktów sypkich, noszonych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, lecz też grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W miejscach prywatnych uzyskuje się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania przetworów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi istnieć zapisywane nie przez 2 dni, a przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, i toż wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych może być jednocześnie przechowywana odzież, która ma niewiele miejsca dzięki wykorzystaniu próżni do pakowania.